Ἡ βυζαντινὴ πολεμικὴ τακτικὴ κατὰ τῶν Φράγκων μετὰ τὸ 1204

Τὸ ἀντάρτικο. Ὅ,τι κάνει κάθε λαὸς ποὺ ἔχει συντριβεῖ. Πῶς τὸ ἔβλεπαν τότε οἱ Φράγκοι, ποὺ μόλις πρὶν μᾶς εἶχαν τσαλαπατήσει; Ὅπως καὶ σήμερα.

Ἀπὸ ἄρθρο τοῦ Ν. Κανελλόπουλου καὶ τῆς Ἰω. Λεκέα στὰ Βυζαντινὰ Σύμμεικτα:

«Αποκαλύπτει την οπτική με την οποία έβλεπαν οι Φράγκοι τον βυζαντινό τρόπο πολέμου: θεωρούσαν, με άλλα λόγια, ότι οι Βυζαντινοί δεν πολεμούσαν με έντιμο τρόπο, αλλά με πανουργία και απάτη. Αποτελεί άλλωστε κοινό τόπο σε αρκετά κείμενα δυτικών η άποψη ότι οι Έλληνες ήταν ανεπαρκείς στρατιώτες και δεν πολεμούσαν σε παράταξη […] οι Φράγκοι πολεμιστές, διαπνεόμενοι ενδεχομένως από το ιπποτικό αίσθημα, θεωρούσαν τον ανταρτοπόλεμο και την εξαπάτηση μη «ευγενικές» μορφές πολέμου, αταίριαστες προς την κατά μέτωπο αναμέτρηση στο ανοικτό πεδίο της μάχης […] όταν η τακτική εφαρμόζεται από τους Βυζαντινούς εναντίον των Φράγκων χαρακτηρίζεται άνανδρη και ασύμβατη με τον ιπποτικό τρόπο πολέμου, αλλά όταν εφαρμόζεται από τον στρατό του Καρόλου Α΄ αντιμετωπίζεται θετικά και ο Γουλιέλμος Β΄ εξυμνείται για την συνεισφορά του στη νικηφόρα έκβαση της μάχης».

Ἐντελῶς τυχαῖα, 800 χρόνια μετά, ὁ γερμανὸς ἱστορικὸς Χάιντς Ρίχτερ θεωρεῖ «μη έντιμο, βρώμικο και κτηνώδη», τὸν κρητικὸ ἀνταρτοπόλεμο, τὴν ἴδια στιγμὴ κατὰ τὴν ὁποία ἀναγνωρίζει τοὺς Ναζὶ ἀλεξιπτωτιστὲς ὡς «ἰδεολόγους ἱππότες».

This entry was posted in Δυτικοί, Ρωμανία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s