Ἡ Ἀριστερὰ καὶ τὸ Εὐαγγέλιο

Τοῦ Χρήστου Λάσκου. Ἀπὸ ἐδῶ. Ἀπόσπασμα:

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός, αγγλοσαξόνων κυρίως, διανοητών (Ο Ντώκινς με την Περί Θεού αυταπάτη, ο Χίτσενς με το Ο Θεός δεν είναι μεγάλος, ο Ντάνιελ Ντένετ κ.ά.) έχουν, στο όνομα της πάλης εναντίον του φονταμενταλισμού, επιτεθεί με μεγάλη σφοδρότητα στην θρησκεία. Οι φιλελεύθεροι αυτοί διανοητές, σε αντίθεση με τους μαρξιστές, ενορχηστρώνουν την επίθεσή τους χτυπώντας, με απλοϊκό εντέλει τρόπο, στα αδύνατα σημεία, ενώ η εντιμότητα θα επέβαλλε έναν προσανατολισμό στα δυνατά σημεία του αντιπάλου.

Φτιάχνουν, έτσι, μια καρικατούρα αυτού που υπήρξε χωρίς αμφιβολία ίσως η πιο εκτεταμένη και διαχρονική λαϊκή κουλτούρα της ανθρώπινης ιστορίας. Και αφιερώνουν εκατοντάδες σελίδες χωρίς να παραδέχονται το παραμικρό ανθρώπινο όφελος, που να έχει απορρεύσει από την θρησκευτική εμπειρία. Γι’ αυτούς, οι μυριάδες ανθρώπων που θυσίασαν το βόλεμά ή και τη ζωή τους ακόμη για τους άλλους στο όνομα του Χριστού, του Αλλάχ απλά είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Εξαχνώνονται από την ιστορία χωρίς ίχνος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουμε εδώ είναι η τεράστια διαστροφή, που ονομάζεται επιστημονισμός και τείνει να περιλάβει ως αντικείμενο αποδόμησης ακόμη και όσα –ή, κυρίως, όσα– δεν μπορεί ούτε στοιχειωδώς να κατανοήσει.

Είναι η άλλη πλευρά της καπιταλιστικής νεοτερικότητας, στην οποία οι Χορκχάιμερ και Αντόρνο, ήδη από τη δεκαετία του 1940, με τη Διαλεκτική του Διαφωτισμού, εντάσσουν τόσο την πενικιλίνη όσο και το Άουσβιτς. Είναι η πλευρά, από την οποία ο κοινός νεοφιλελεύθερος «υλισμός» και η τεχνοκρατία παράγει τέρατα.

Με δεδομένο πως η καπιταλιστική κουλτούρα είναι βουτηγμένη στο αίμα όσο καμιά άλλη στην ανθρώπινη ιστορία ο Ήγκλετον και πάλι σημειώνει πως «το προηγμένο καπιταλιστικό σύστημα είναι εγγενώς αθεϊστικό. Είναι άθεο τόσο στις απτές υλικές προοπτικές του όσο και στις υπονοούμενες σε αυτές αξίες και πεποιθήσεις, ό,τι κι αν διατείνονται ορισμένοι από τους απολογητές του. Υπό αυτήν την έννοια, το καπιταλιστικό σύστημα είναι αθεϊστικό με όλους τους λάθος τρόπους, ενώ ο Μαρξ και ο Νίτσε είναι αθεϊστές με τους σωστούς κατά κανόνα τρόπους».

Ο υλισμός, που συνήθως προσάπτεται από τους ανθρώπους της θρησκείας στον μαρξισμό, είναι αυτό που οι ίδιοι οι μαρξιστές αποκαλούν «χυδαίο υλισμό» και ταιριάζει ακριβώς στο νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό φαντασιακό. Και, από αυτήν την άποψη, η «αποδόμηση» του μαρξισμού από την θρησκεία μοιάζει με αυτήν που κάνουν οι φιλελεύθεροι αθεϊστές στη χριστιανική διδασκαλία.

Σχόλιο:

Προφανῶς οἱ Ντώκινς κ.λπ. δὲν εἶναι liberals γιατὶ, ἁπλούστατα, ἂν ἦταν θὰ στηλίτευαν τὸ ὑπάρχον οἰκονομικὸ-πολιτικὸ σύστημα. Δὲν τοὺς ἐνδιαφέρει, δὲν τοὺς πειράζει, δὲν τὸ ἐνοχλοῦν. Ἀρκεῖ «νὰ γίνουν ὅλοι ἄθεοι» -σύμφωνα μὲ τὴ λογική τους- καὶ θὰ γίνουν ὅλα καλά, δὲν ἔχει σημασία νὰ ἀλλάξει τὸ οἰκονομικὸ μοντέλο. Ἕνα ἄλλο ἁπλὸ παράδειγμα, ὁ Ντώκινς (ἢ ἄλλος; ) φέρνει ὡς δεῖγμα θρησκευτικοῦ παραλογισμοῦ τὸ ὅτι κατὰ τοὺς ἀμερικανοὺς χριστιανοὺς ὁ ἄθεος Μπίλ Γκέιτς «θὰ καίγεται στὴν κόλαση παρ’ ὅλο ποὺ ἔχει ξοδέψει ἄπειρα λεφτὰ δωρίζοντάς τα σὲ φιλανθρωπίες». Ἡ φιλανθρωπία τῶν καλῶν κυρίων καὶ κυριῶν εἶναι ἕνα καλὸ καθαρτικὸ καπιταλιστικῆς συνείδησης. Ἕνας ἀριστερὸς ἄθεος ποτὲ δὲν θὰ ἐκθείαζε τὴ φιλανθρωπία τῶν καπιταλιστῶν (υπερασπιζόμενός την ἔναντι τῶν χριστιανῶν). Ἴσα ἴσα θὰ κορόιδευε καὶ θὰ κατέκρινε τὴ φιλανθρωπία ἀντιπροτείνοντας τὴν κοινὴ ἰδιοκτησία τῶν μέσων παραγωγῆς…καὶ τῆς ἑταιρείας τοῦ Γκέιτς. Ἀλλὰ ἀκόμη κι ἀπολιτὶκ νὰ εἶναι οἱ Ντώκινς κ.λπ., πάλι κάνουν σὰ νὰ μὴν ὑφίσταται τέτοιο ζήτημα, ἐνισχύουν δηλαδή ἔμμεσα τὴν ὑπαρκτὴ κυριαρχία: τόσο μὴ ἀσκῶντας της κριτική, ὅπως λ.χ. ἕνας ἀριστερὸς ἄθεος, ὅσο καὶ βοηθῶντας νὰ ἀποτιναχτοῦν ὁποιαδήποτε χριστιανικὰ-ἠθικὰ στοιχεῖα κριτικῆς στὴν ἀπανθρωπιὰ τοῦ οἰκονομικοῦ συστήματος. Δὲν εἶναι τυχαῖο ὅτι κάτι φυντάνια ὅπως οἱ ὀμπτζεκτιβιστὲς (Ρἀντ κ.λπ.) ἦταν κάργα ἄθεοι καὶ -ταυτόχρονα- κάργα νεοφιλελεύθεροι.

This entry was posted in φιλοσοφίες, θρησκεία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s