Στ. Ράμφος γιὰ τὸ Ἰσλάμ

«Εάν μέγιστο εμπόδιο της Τουρκίας είναι ο ανιστορικός εαυτός, εκείνο που τον δια μόρφωσε και έφερε την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον 17ο αιώνα είναι ο ισλαμισμός. Αυτός χρειαζόταν έναν πολιτισμό εχθρικό προς τον αυτόβουλο άνθρωπο και την ιστορικότητα και αυτός απαιτεί σήμερα να γίνει εφαλτήριο για την εθνική ανάταση και πρόοδο της Τουρκίας. Είναι όμως δυνατόν το εκ πεποιθήσεως ανιστορικό τούτο παλιρροϊκό ρεύμα να διεκδικεί ρεαλιστικά τέτοιο ρόλο στον κόσμο της ιστορικότητος με αμεταρρύθμιστο τον πατροπαράδοτό του εαυτό; Πρόκειται για παραλυτικό ανιστορισμό παρεμφερή με εκείνον που ερείπωσε το Βυζάντιο, ταλανίζει τη νεότερη Ελλάδα και κρατεί σε παραζάλη επί αιώνες τους ορθόδοξους λαούς.»

Εἶναι πραγματικὰ ἀστεῖο. Ὁ Ράμφος ἐξυμνεῖ τὸν αἰώνιο παροντισμὸ τοῦ καπιταλισμοῦ (κατανάλωση-ἐργασία-κατανάλωση), ποὺ λίγο διαφέρει από τὸν ἀνιστορικὸ ἑαυτὸ τοῦ Ἰσλάμ.

Στην παγκοσμιωμένη πραγματικότητα των καιρών μας η επικοινωνία πολλαπλασιάζει τον χώρο σε χρόνο υπερβαίνοντας δυνητικά κάθε εδαφική διαίρεση η οποία τον φτωχαίνει.

Διαβάζοντας τέτοια διακήρυξη ἐν ἔτει 2016, ὅπου πολλὲς χῶρες ἔχουν στήσει στὰ σύνορά τους φράκτες γιὰ διατηρήσουν κάθε ἐδαφικὴ διαίρεση (καὶ πολλὲς τὰ καταφέρνουν) αἰσθανόμενες ὅτι ἡ  ὑπέρβαση τῶν ἐδαφικῶν διαιρέσεων εἶναι θανατηφόρα ἐνέργεια κι ὄχι πράξη ποὺ τὶς ἐμπλουτίζει, μπορεῖς νὰ γελᾶς μὲ τὴ φιλοσοφικὴ ἀσημαντότητα τῶν φιλελεύθερων κοσμοπολιτῶν.

 

This entry was posted in Ισλάμ and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Στ. Ράμφος γιὰ τὸ Ἰσλάμ

  1. Παράθεμα: Στ. Ράμφος γιὰ τὸ Ἰσλάμ – manolisgvardis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s