Δυτικὸς καὶ Ἀνατολικὸς Ἐσταυρωμένος

«Ενώ για τους Δυτικούς η τέχνη ήταν μέσο απεικόνισης της «πραγματικότητας» και ενίοτε «βελτίωσής» της, για τους Βυζαντινούς δεν ήταν ποτέ ένας αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο διευκόλυνσης για την πρόσβαση στον πνευματικό κόσμο […] Σε αντίθεση με την κυριολεκτική απεικόνιση του Θεού πατρός στην ουράνια σφαίρα, που αποδίδεται ως ημικυλινδρικός θόλος, ο βυζαντινός καλλιτέχνης μεταφέρει ένα αντίστοιχο μήνυμα, χωρίς όμως να απεικονίζει ρεαλιστικό χώρο. […] Ο συμβολικά απεικονιζόμενος «άπειρος χώρος» στη ρωσική εικόνα παρείχε πρόσβαση στο «ουράνιο» μόνο σε όλους όσοι ήταν ικανοί να βλέπουν «με τους πνευματικούς οφθαλμούς», ενώ η κυριολεκτική προσέγγιση του Masaccio δεν καταδεικνύει απλώς την πρόθεση να «αποθανατίσει» και να «παραστήσει» το γεγονός στον «πραγματικό» χρόνο και χώρο, αλλά και να εμπλέξει τον κάθε θεατή, ακόμη και εκείνους που στερούνταν «πνευματικής όρασης». Αυτό βέβαια ήταν μια νέα προσέγγιση στην τέχνη, στην οποία ο ρεαλισμός απέκτησε προβάδισμα και έφτασε σε νέο σημασιολογικό επίπεδο. Σε αντίθεση μ’ αυτό, η προσέγγιση των Βυζαντινών…στηριζόταν στη συμβολική υποδήλωση του «άχρονου» και του «άπειρου» ως σημείου της θείας και, κατά συνέπεια, «αχώρητης» και εικαστικά απρόσιτης παρουσίας»

(Slobodan Ćurĉić, «Η αρχιτεκτονική ως εικόνα» στο Ευαγγελία Χατζητρύφωνος και Slobodan Ćurĉić (επιμ.), Η αρχιτεκτονική ως εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη, 6 Νοεμβρίου 2009-31 Ιανουαρίου 2010, Ευρωπαϊκό κέντρο Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σσ. 35-36).

Δὲν εἶπε κανεὶς τίποτα γιὰ τὸ μειονέκτημα τῆς βυζαντινῆς τέχνης νὰ εἶναι ἄχρονη καὶ ἀποστασιοποιημένη ἀπὸ τὴν πραγματικότητα;

This entry was posted in τέχνη, Δυτικοί, Δύση, Ρωσία, βυζαντινή τέχνη, ζωγραφική and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s