Ο Ζακ Ζυλιάρ για τον ισλαμοαριστερισμό — manolisgvardis

Ο Jacques Julliard (πιο κάτω, στη φωτογραφία) είναι μια από τις σημαντικές μορφές της Γαλλικής Αριστεράς. Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, ιστορικός και συγγραφέας του σημαντικού έργου Οι Αριστερές της Γαλλίας (μετάφραση: Χριστιάννα Σαμαρά, επιστ. επιμέλεια: Δημήτρης Αντωνίου, Πόλις 2015) τοποθετείται με ενάργεια στη μεγάλη διαμάχη που διεξάγεται σήμερα για τη θέση του Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία. Πιστός […]

via Ο Ζακ Ζυλιάρ για τον ισλαμοαριστερισμό — manolisgvardis

Υπάρχει κάτι μυστήριο σε αυτόν τον μουσουλμανικό νεοκληρικαλισμό ο οποίος γοήτευσε ένα κομμάτι της ιντελιγκέντσιας. Ευθύνεται το γεγονός ότι το Ισλάμ είναι το κόμμα των φτωχών, όπως ισχυρίζονται; Δεν πιστεύω καθόλου σε αυτή την «αλλαγή προλεταριάτου». Ας πάει στο κάτω κάτω κανείς στη Σαουδική Αραβία να δει αν το Ισλάμ είναι η θρησκεία των φτωχών.

Βρίσκω μάλλον ότι ο ισλαμοαριστερισμός [*] γεννήθηκε τη μέρα που ο ισλαμισμός έγινε ο φορέας της τυφλής τρομοκρατίας και της σφαγής.

Γιατί όμως να αλλαξοπιστήσουν; Μα γιατί η ιντελιγκέντσια έγινε, από τις αρχές του 20ού αιώνα, το πραγματικό κόμμα της βίας. Αν προτιμά την Επανάσταση από τη μεταρρύθμιση δεν είναι «παρά τη βία» αλλά χάρη σε αυτήν. O Σαρτρ διατράνωνε ότι η Γαλλική Επανάσταση δεν έκοψε αρκετά κεφάλια. Και αν συγκροτούσα τη λίστα των γάλλων διανοουμένων που προσχώρησαν τον 20ό αιώνα, οι μεν στη φασιστική βία, οι δε στην κομμουνιστική, αυτή η σελίδα δεν θα αρκούσε. Προτιμώ να αναφέρω τα ονόματα εκείνων που στάθηκαν για τη δημοκρατία και έσωσαν τη τιμή του λειτουργήματος: Καμύ, Μοριάκ, Αρόν. Θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι.

Αφήνω στη φροντίδα ψυχολόγων και ψυχαναλυτών , να εντοπίσουν ποιο αντανακλαστικό υπεραναπλήρωσης κάνει ανθρώπους της πένας και του λόγου να έλκονται από το αίμα, να δείχνουν προτίμηση στη βία.

Υπάρχει ακόμη μια εξήγηση, αναφέρθηκε ήδη ακροθιγώς, και δεν είναι άλλη από το μίσος για τον χριστιανισμό. Είναι αλλόκοτο να βλέπει κάποιος αυτές τις ευαίσθητες ψυχές να αγωνιούν για την άνοδο της υποτιθέμενης «ισλαμοφοβίας» η οποία δεν προκάλεσε ποτέ ούτε ένα θάνατο, εκτός από τους πολέμους που διεξάγουν οι μουσουλμάνοι μεταξύ τους, ενώ δεν χαραμίζουν ούτε έναν αναστεναγμό για τις διώξεις που ανά τον κόσμο υφίστανται χιλιάδες χριστιανοί. Αλλόκοτο και που η προφητική κίνηση του πάπα Φραγκίσκου να μεταφέρει συμβολικά από τη Λέσβο τρεις οικογένειες μουσουλμάνων δεν απέσπασε ούτε ένα τους χειροκρότημα. Απαρνήθηκαν την εκκοσμίκευση, αλλά διατήρησαν τον αντικληρικαλισμό. Ακόμα χειρότερα, τον αντιχριστιανισμό.

[*] Βλ. τί παρόμοιο εἶχα γράψει ἐδῶ:

«ὁ ὅρος «ἰσλαμοφασισμὸς» σημαίνει ἀποδοχὴ τοῦ ἀριστεροῦ φαντασιακοῦ περὶ ἑνὸς καλοῦ κἀγαθοῦ Ἰσλάμ (ἤ, ἔστω, μὴ ἐγγενῶς φανατικοῦ) στὸ ὁποῖο μεταγενέστερα προσκολλᾶται εἰδικὰ ὁ Φασισμός (καὶ γι’ αὐτό, οἱ πιστοὶ τοῦ Ἰσλὰμ σεληνιάζονται κι ἀρχίζουν νὰ γκρεμίζουν ἐκκλησίες) κι ὄχι λ.χ. ἡ καλὴ Ἀριστερά (ἡ ὁποία ἐπίσης γκρέμιζε ἐκκλησίες). Γιατί, δηλαδή, νὰ μὴν λέμε «ἰσλαμοαριστερά» ἢ «ἰσλαμοαναρχισμός»; Ἀφοῦ ἡ Ἀριστερὰ / ὁ Ἀναρχισμός  -καὶ ὄχι ὁ Φασισμός- γκρέμιζαν ἐκκλησίες. Δὲν εἶναι, μήπως, «φασιστικὴ πράξη» τὸ κάψιμο ἐκκλησιῶν ἀπὸ Μουσουλμάνους;»

Advertisement
This entry was posted in πολυπολιτισμός, Αριστερά, Δύση, Ισλάμ, θρησκεία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s