Ἤρθανε γιὰ νὰ μᾶς ποῦν πόσο ἀθεράπευτοι εἴμαστε

Διαβάζοντας αὐτό

δεν είχα γυρίσει στον γενέθλιο τόπο από φιλοπατρία …. είναι η Ελλάδα που συνδυάζει την αντοχή του γερο-σάτυρου με το θράσος της επαρχιώτισσας σταρλέτας. Αυτή η Ελλάδα είναι τόσο μες στην δηθενιά, ώστε αφομοίωσε ακόμη και την ρητορική της κρίσης προς όφελός της … το νεοελληνικό έθνος είναι ένα έθνος που με ταντάλειες παλινδρομήσεις διαρκώς αποτυγχάνει να αποκτήσει αυτοσυνειδησία (κι αφού δεν την βρήκε ως τώρα, μάλλον δεν θα την βρει ποτέ)

Μοῦ ἦρθαν κατὰ νοῦ αὐτά, τοῦ Βακαλόπουλου:

Έπρεπε να φύγουμε όλοι να πάμε στην Ιταλία, να γίνουμε καθηγητές. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, κάτι θα είχαμε να διδάξουμε. Θα παίρναμε το πρωϊνό μας, θα διαβάζαμε τρείς σελίδες Πλάτωνα, θα παίρναμε το ελαφρύ μεσημεριανό μας. Θα μας άκουγαν με ανοιχτό το στόμα, θα είμασταν πολύ μπροστά.  …  Άλλωστε, μη γελιέσαι, Ρέα μου, μόνο εκεί εκτιμούσαν το ελληνικό πνεύμα, διάβαζαν Πλάτωνα πριν πάνε στον ψυχαναλυτή, τον ήξεραν απ’ έξω κι ανακατωτά, ιδίως ανακατωτά τον ήξεραν απ’ έξω. ..Αν είχε πάει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στην Ιταλία, θα είχε γράψει ένα συμπαθητικό βιβλίο για την ιδανική πολιτεία, κάτι θα είχε μείνει, θα είχε κάνει πολύ καλό στον εαυτό του, θα έπαιρνε ήσυχος το πρωινό του, θα διάβαζε τους σοφιστές, θα έβγαζε τα συμπεράσματά του, θα έπαιρνε το μεσημεριανό του, θα τού το έφερναν σ’ ένα δίσκο, θα σκεφτόταν με αγαλλίαση το βραδινό του.

Αὐτό, τὸ νὰ μᾶς ἀναλύουν ὅσοι μᾶς σιχαίνονται, νὰ γυρίζουν σὲ μᾶς ὅσοι μᾶς θεωροῦν ξιπασμένους, νὰ ἀσχολοῦνται μὲ μᾶς ὅσοι δὲν ἔχουν φιλοπατρία.

Αὐτό, αὐτὸ εἶναι ἡ αἰτία. Κι ὅταν τοὺς τὸ λές, νὰ παίρνουν ὕφος θιγμένου, ποὺ δὲν εἶπε τίποτε ἀναληθές. Καὶ τοὺς ἐπιτιθέμεθα ἀναίτια.

Δὲν γίναμε Μαροῦλλοι Ταρχανιώτηδες, καὶ δὲν ἀποκτήσαμε νεοελληνικὴ αυτοσυνειδησία. Παλιά, οἱ ἀπόμακροι ἔγραφαν ποιήματα γιὰ τὸν Παλαιολόγο. Τώρα, ἀνακατεύεται τὸ στομάχι τους μὲ τὸν Νεοελληνισμό.

This entry was posted in φιλελεύθεροι, Ελλάδα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s