Τὸ μεγάλο ραντεβοὺ τῆς Ἑλλάδας

Μᾶς γράφει ὁ Γιάννης Πρετεντέρης ἀπὸ τὸ παρελθόν (15-8-2004)

[…]

Και εδώ εντοπίζεται ίσως το μεγαλύτερο όφελος της Ελλάδας από αυτή την ολυμπιακή περιπέτεια: είναι ένα πρωτοφανές στην ιστορία της «άνοιγμα στον κόσμο», μια μεγάλη ευκαιρία να τη μάθουν όσοι δεν την ξέρουν και να δείξει σε όσους τη γνωρίζουν πως δεν είναι μόνο μια χώρα με λαμπρό παρελθόν αλλά και με σοβαρό παρόν και με ελπιδοφόρο μέλλον. H σύγχρονη Ελλάδα φιλοξενεί το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας της μετά την πιο παραγωγική οκταετία της ιστορίας της.

Υπ’ αυτή την έννοια (και παρά την ελαφρώς αρχαιολατρική απόχρωση της τελετής έναρξης) οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγάλο, συμβολικό ραντεβού της Ελλάδας με τη νεωτερικότητα και τον σύγχρονο κόσμο. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι αυτή η εντυπωσιακή επισκόπηση της ελληνικής κλασικής ιστορίας που επιχείρησαν οι εμπνευστές της τελετής εξελίχθηκε κάτω από το υπέροχο στέγαστρο με το οποίο έντυσε το Ολυμπιακό Στάδιο ο Σαντιάγκο Καλατράβα.

Και ούτε ασφαλώς είναι τυχαίο ότι η διοργάνωση πολεμήθηκε από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να αποφύγουν «το άνοιγμα στον κόσμο» ή που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε βήμα εκσυγχρονισμού και προόδου. H παντελής απουσία της παραδοσιακής Αριστεράς όχι μόνο από την οργανωτική προσπάθεια αλλά (συμβολικά) και από την τελετή έναρξης είναι μάλλον ενδεικτική του ρόλου που αυτού του τύπου η Αριστερά επιφυλάσσει για τον εαυτό της στην αυριανή Ελλάδα.

 

Ἀριστερά, ΠΑΣΟΚάρα, καὶ μιὰ Δεξιὰ εἴτε τραμπουκολοῦμπεν εἴτε μὲ ψυχὴ ἀριστερή.

This entry was posted in Αθήνα, Ελλάδα, κοινωνία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s