Φεμινίστριες καὶ γυναῖκες

Πηγή

Ενώ οι φεμινίστριες δεν χάνουν ευκαιρία να καταγγείλουν τον χριστιανισμό και άλλες πατριαρχικές θρησκείες, όταν πρόκειται για τον πολύ χειρότερό μισογυνισμό του ισλάμ συνήθως καταπίνουν τη γλώσσα τους. Η «σιωπή» τους είναι τόσο εκκωφαντική ώστε να προκαλεί δηλητηριώδη σχόλια όπως εκείνο του διάσημου Καναδού ψυχολόγου Jordan B. Peterson, που προκάλεσε προ καιρού σάλο: «Μήπως οι φεμινίστριες αποφεύγουν να επικρίνουν το ισλάμ, επειδή υποσυνείδητα ποθούν την ανδρική κυριαρχία;»

Η μόνη κορυφαία φεμινίστρια που έχω υπ’ όψιν μου ότι έχει ασχοληθεί χωρίς ήξεις αφήξεις με την καταπίεση των γυναικών στο ισλάμ είναι η Γερμανίδα Άλις Σβάρτσερ. Ακόμη κι εκείνη όμως, παρότι είδωλο του γυναικείου κινήματος επί μισό αιώνα, παρότι εκδότρια του θρυλικού φεμινιστικού περιοδικού «Emma», δέχτηκε εμετικές επιθέσεις από την Τζούντιθ Μπάτλερ και άλλες πρωθιέρειες των gender studies για ρατσισμό και τα τοιαύτα.

Θυμίζω μόνο τι πιστεύει η Μπάτλερ για τη μπούρκα: «η μπούρκα συμβολίζει πολλά. Δείχνει ότι μια γυναίκα είναι ταπεινή, ότι είναι δεμένη ακόμη με την οικογένειά της, ότι δεν έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης της pop culture, ότι είναι ακόμη υπερήφανη για την οικογένεια και την κοινότητά της. Συμβολίζει μορφές συναλληλίας με ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων. Η απώλεια της μπούρκας σημαίνει και απώλεια ώς έναν βαθμό αυτών των δεσμών, πράγμα που δεν πρέπει να υποτιμάται».

This entry was posted in παλιά και νέα θεότητα, γυναίκες, κοινωνία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s