ὁ τάφος τοῦ σεϊχουλισλάμη

Στις 24 Μαρτίου 1821 ο Mahmud συγκάλεσε έκτακτη συνδιάσκεψη με τον Βεζύρη Isparta Seyyid Ali Paşa, τον Halet Efendi, τον Αγά των Γενίτσαρων και τον Σεϊχουλισλάμη Halil Efendi με θέμα την εξέγερση στο Ιάσιοo Αγάς των Γενίτσαρων και ο Μέγας Βεζύρης έμειναν σιωπηλοί. Η αντιπαράθεση εγινε μεταξύ του Halet και του Halil. 

Ο Halet Efendi ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε κάποια ενέργεια που θα οδηγούσε στην ελληνική εξέγερση και δεν έδωσε καν την ευκαιρία να μιλήσει κανείς για τις κακοποιήσεις που προκάλεσε. Ακούγοντας όλα αυτά, ο Halil Efendi ζήτησε λίγες μέρες να διαχωρίσει τους ένοχους και τους αθώους, να εξετάσει διεξοδικά το ζήτημα και να εκφράσει γνώμη σύμφωνα με τη σαρία. O Βεζύρης Seyyid Ali Paşa υποστήριξε επίσης το αίτημα του Σειχουλισλάμη. 

Οι δυο άντρες ηρθαν σε ρήξη. Ο Halet συσσώρευε μνησικακία για τον Halil. Ο Halil ήταν ενήμερος για την καταπίεση που υφίσταντο οι Βοεβόδες της Βλαχίας από αυτόν, όπως ο Ιωάννης Καρατζάς ο οποίος από φόβο για την ζωή του εγκατέλειψε την θέση του στις 29 Σεπτεμβρίου 1818 και κατέφυγε στην Ιταλία. 

Στις 26 Μαρτίου 1821 ο θαραλλέος Şeihulislam Çerkes Halil Efendi και ο Βεζύρης Isparta Seyyid Ali Paşa παύθηκαν από τα καθήκοντα τους, Ο δεύτερος επειδή παρέμεινε σιωπηλός παίρνοντας εμμέσως το μέρος τού πρώτου. Αντικαταστάθηκε από τον Benderli Ali Pasha και μετατέθηκε ως Σερασκέρης στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Halil Efendi στάλθηκε στο αρχοντικό του στο Beylerbeyi την ίδια ημέρα και απελάθηκε στην Bursa με τη σύζυγό του Hace Zibâ την επόμενη

Πηγή

This entry was posted in 1821, Τούρκοι. Bookmark the permalink.

2 Responses to ὁ τάφος τοῦ σεϊχουλισλάμη

  1. Ο/Η Ν λέει:

    Κι ο κακός αυτής της ιστορίας δεν πήγε πολύ μακρύτερα…Γενικά όλα τα δερβισόπαιδα φαίνεται πως πράγματι τα κόλλυβα τα είχαν στο ζωνάρι τους.
    https://islamansiklopedisi.org.tr/halet-efendi
    Αλλα και πάλι σιγά μη δώσω πίστη στην ιστορία που γράφουν οι μαχμούτηδες παλιοί και νέοι.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s