«Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀχρίδας»

Τὴν ἴδια στιγμὴ ποὺ οἱ σλαβόφωνοι Ὀρθόδοξοι εἶναι ἐπισήμως πρόθυμοι νὰ ἀλλάξουν τὸ ὄνομά τους ἀπὸ Μακεδονικὴ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία σὲ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀχρίδας, οἱ Ἕλληνες πολιτικοὶ συζητοῦν τὴν ἀναγνώριση τῆς μακεδονικότητας κάποιας μορφῆς (ἀλύτρωτικῆς σίγουρα, ἐὰν ἔχει τὸν προσδιορισμὸ «Βόρεια» ἢ «Νέα») στὴν ΠΓΔΜ.

Πηγή

σχετίζεται με την πολεμική του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θέλοντας να αμφισβητήσει το δικαίωμα του λόγω του Πρωτοθρόνου, να δίνει αυτοκεφαλία. Το Πατριαρχείο Μόσχας είναι γνωστό ότι αντιδρά στο αίτημα της αυτόνομης Ουκρανικής εκκλησίας για Αυτοκέφαλο, και θέλοντας να προλάβει εξελίξεις και να δημιουργήσει αμφισβητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλοι της Ρωσικής εκκλησίας ήταν αυτοί που προέτρεψαν την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων να απευθυνθεί αρχικά στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας, ζητώντας ενσωμάτωση. Συγκεκριμένα Τον Νοέμβριο του 2017 οι Σχισματικοί υποβάλλουν αίτημα για να αναγνωρισθεί η Βουλγαρική Εκκλησία ως «Μητέρα Εκκλησία» αφού προηγουμένως αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο τους. Συναντούν την άρνηση. Τώρα απευθύνονται στο Φανάρι ζητώντας να μετανομαστούν και να ανγνωρισθούν. Όμως το όλο ζήτημα έιναι αν θα ζητήσουν αυτοκεφαλία  , θέλοντας να προκληθεί αντίδραση του Πατριαρχείου Σερβίας και επιδείνωση των σχέσεων του .

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν και δήλωσε ότι θα εξετάσει το σχετικό αίτημα της σχισματικής εκκλησίας, το πιο πιθανό σενάριο είναι να επανεκκινήσει το διάλογο με την Εκκλησία της Σερβίας, βαζοντας όλα τα νέα δεδομένα στο τραπέζι, διαδραματίζοντας το ρόλο επιδιαιτησίας.

This entry was posted in Μακεδονία, Σλάβοι, Χερσόνησος του Αίμου and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s