ἡ «ἀπομόνωση τῆς Ρωσίας»

τοῦ Κ. Κουτσουρέλη

Διαβάζω τον τίτλο της γερμανικής εφημερίδας: «Η παρανοϊκή απομόνωση του Πούτιν». Και αναρωτιέμαι, ποιος είναι ο πράγματι παρανοϊκός εδώ; Από τότε που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία, έχουμε απανωτά.

– Δηλώσεις υποστηρικτικές των Ρώσσων και καταδικαστικές της Δύσης από την Κίνα.

– Διαβεβαιώσεις των Ινδών ότι θα βρουν άλλο σύστημα πληρωμής για το εμπόριό τους με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας το Swift.

– Ρωσσοπακιστανική συμφωνία εξαγωγής ρωσσικών δημητριακών.

– Δηλώσεις των Σαουδαράβων και του ΟΠΕΚ ότι η συνεργασία των Ρώσσων με τον Οργανισμό εξακολουθεί κανονικά ως είχε.

Προσθέστε τώρα τον πληθυσμό όλων αυτών των χωρών και συγκρίνετέ το με τον αντίστοιχο πληθυσμό της ΕΕ και της αγγλόσφαιρας (ΗΠΑ, Καναδάς, ΗΒ κλπ.) και των περί αυτήν. Προσθέστε και το ΑΕΠ τους αν θέλετε. Προσθέστε και τις (ειρωνικότατες) ανακοινώσεις της Γκαζπρόμ, κύριου ρωσσικού εξαγωγικού οργανισμού, ότι ο εφοδιασμός των πελατών της στην Ευρώπη βαίνει καλώς – και βγάλτε το συμπέρασμά σας.

Οι λυσσαλέες και εντελώς αναξιοπρεπείς κυρώσεις που οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί λαμβάνουν κατά Ρώσσων αθλητών και καλλιτεχνών (με αποκορύφωση δουλικής αναξιοπρέπειας την Μενδώνη του κ. Μητσοτάκη και την σταυροφορία της κατά του… Τσαϊκόφσκι) είναι testimonium paupertatis, μαρτυρία αδυναμίας, όχι δύναμης. Ακριβώς επειδή ο οικονομικός πόλεμος κατά του Πούτιν δεν θα έχει τα αποτελέσματα που διαφημίζεται ότι θα έχει, αναζητούνται άλλοι τρόποι συμβολικής ταπείνωσης της Ρωσσίας, τελετουργικού αναθεματισμού της.

Όμως οι εξοντωτικές (και συχνά ανθρωποκτόνες) κυρώσεις δεν κατάφεραν να κάμψουν τους μουλάδες του Ιράν ή τη μικροσκοπική συγκριτικά Β. Κορέα ή την Κούβα ή καν την Βενεζουέλα του Μαδέρο, θα πτοήσουν την Ρωσσία; Μια χώρα που είναι η έκτη οικονομία στον κόσμο σε ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη, GDP PPP, ελάχιστα πίσω από τη Γερμανία; Και που επιπλέον είναι αυτάρκης σε πολλούς κρίσιμους τομείς της παραγωγής;

Advertisement
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s